Fra 2021 skal Hurtigruten starte ekspedisjonsseilinger med hybriddrevne cruiseskip langs norskekysten. Flere av rutene seiler innom Kristiansund, og så langt er det bestilt 71 anløp.

Ekspedisjonsseilingene kommer i tillegg til den tradisjonsrike kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Oppgradert med batteripakker og grønn teknologi skal de nye ekspedisjonsskipene MS Otto Sverdrup (nåværende MS Finnmarken), MS Eirik Raude (nåværende MS Midnatsol) og MS Maud (nåværende MS Trollfjord) seile helårlige ekspedisjonscruise langs norskekysten.

Hurtigruten oppgraderer og forvandler tre skip til nye ekspedisjonscruiseskip. MS Midnatsol blir MS Eirik Raude. Foto: Reto Zwick / Hurtigruten

Til Kristiansund er det planlagt til sammen 71 besøk av de tre oppgraderte skipene i perioden januar 2021 til april 2022:

  • MS Otto Sverdrup: 18 anløp i 2021, 9 anløp i 2022
  • MS Eirik Raude: 13 anløp i 2021, 9 anløp i 2022
  • MS Maud: 16 anløp i 2021, 6 anløp i 2022

Skaper aktivitet
– Vi er veldig glade for å være en av Hurtigruten sine favoritthavner og dermed en del av denne nye satsingen. Anløpene bidrar til å skape aktivitet i sentrum, også utenom sommersesongen, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Seilingsplanen er lagt opp med én times opphold i Kristiansund. Skipene kommer til å legge til ved Storkaia, og ikke på Devoldholmen som den ordinære kystruten.

– Ideelt sett hadde vi ønsket oss lengre oppholdstid i Kristiansund, slik at passasjerene får ordentlig tid til å oppleve byen. Her er det nok lagt til rette for at mange passasjerer vil bestille overlandstur med buss via Atlanterhavsveien, det vil si at de går av i Molde og om bord igjen i Kristiansund, eller omvendtavhengig av om skipet anløper på vei nordover eller sørover, sier Indergaard.

Hun mener at med litt lengre liggetid, så hadde det også vært nok tid til for eksempel havnesightseeing med Sundbåten eller museumsbesøk.

– Det handler både om å skape bedre opplevelser for passasjerene og større ringvirkninger lokalt. Dette er noe vi har kommunisert til Hurtigruten, og det kan bli tilpasninger på sikt. I tillegg mener vi at både Smøla og Hitra er høyaktuelle destinasjoner for slike ekspedisjonsseilinger. På linje med flere andre rederier er Hurtigruten på jakt etter destinasjoner litt utenom allfarvei, noe som byr på spennende muligheter for vårt havnedistrikt. Vi håper å kunne ønske Hurtigruten velkommen også til Smøla eller Hitra i fremtiden, sier Indergaard.

En drøm i oppfyllelse
– I alle år har vi blitt kontaktet av destinasjoner som drømmer om anløp av Hurtigruten. Nå har vi flere skip og større fleksibilitet. Derfor kan vi endelig gjøre det både vi og steder langs hele kysten har hatt lyst til i årevis; ta med oss gjester fra hele verden til enda flere av de helt unike destinasjonene langs norskekysten. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding, da den nye ekspedisjonscruise-satsingen nylig ble lansert.

De nye destinasjonene i ekspedisjonscruisesatsingen er Å og Reine i Lofoten, Vesterålen, Senja (via Finnsnes), Lyngsalpene med Havnnes, Træna, Alta, Fjærland, Narvik og Stavanger. I tillegg skal skipene besøke flere av de mest populære stedene Hurtigruten har seilt til i generasjoner eller år, slik som Kristiansund.

 

DETTE ER RUTENE FOR DE NYE EKSPEDISJONSSEILINGENE FRA 2021

Bergen – Nordkapp – Bergen (11 dager) med MS «Otto Sverdrup» / MS «Eirik Raude» (oktober–april)
Bergen – Ålesund Brønnøysund Reine Svolvær Tromsø Honningsvåg Alta Narvik Sandnessjøen Kristiansund Molde Fjærland Bergen

Bergen – Nordkapp – Bergen (11 dager) med MS «Otto Sverdrup» / MS «Eirik Raude» (maiseptember)
Bergen Ålesund Brønnøysund Stokmarknes Risøyhamn Tromsø Honningsvåg Havnnes Svolvær Reine Træna Trondheim Hjørundfjorden Bergen

Hamburg – Nordkapp – Hamburg (14 dager) med MS «Maud» (april–september)
Hamburg Cuxhaven Bergen Molde Kristiansund Brønnøysund Reine Svolvær Tromsø Honningsvåg Finnsnes Bodø Trondheim Hjørundfjorden Ålesund Stavanger Hamburg

Dover – Nordkapp – Dover (14 dager) med MS «Maud» (oktober–mars)
Dover Bergen Molde Kristiansund Brønnøysund Reine Svolvær Tromsø Honningsvåg Finnsnes Ålesund Stavanger Calais Dover

Liker du det du leser?

Del det med dine venner da vel!