Fredag 6. juli skal Kristiansund fungere som snuhavn for cruise for første gang. Dette byr på nye oppgaver for havna og spennende muligheter for handel og næringsliv i regionen.

Når en havn er snuhavn for cruiseskip vil det si at ett cruise avsluttes og et annet begynner. Det vil gjerne være mer verdifullt og generere mer omsetning for destinasjonen enn et ordinært havneanløp.

– Dette vil slå ut positivt ut på flere måter. Det vil generere trafikk over Kvernberget lufthavn, både de som skal starte reisen sin herfra og de som avslutter reisen her. Gjester vil oppholde seg i byen og regionen både før og etter anløpet og legge igjen penger hos butikker, spisesteder og hoteller, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

 

Luksuscruise til Svalbard

Det er skipet «Silver Cloud» fra Silversea Cruises som legger til kai i Kristiansund. Skipet var nylig gjennom en omfattende renovering, hvor det ble gjort om til et luksuriøst ekspedisjonsskip. Det seiler nå hovedsakelig i polare farvann og kan ta rundt 200 gjester. Ekspedisjonscruise er en relativt ny form for cruise der man utforsker lite besøkte områder, ofte med fokus på natur og unike opplevelser. «Silver Cloud» er et romslig skip med hele fem spisesteder, kasino, basseng, boblebad, spa, treningssenter, bibliotek mv. Om bord finnes 16 Zodiac/RIB-båter, 10 kajakker og et eget ekspedisjonsteam, som holder foredrag og tar med passasjerene på aktiviteter og utflukter underveis.

 

Ekspedisjonen «From the Norwegian Fjords to the Ice Edge» går fra Kristiansund via blant annet Vega, Lofoten og Kirkenes til Svalbard, hvor skipet skal oppholde seg i flere dager. – Dette er kjøpesterke passasjerer som er på jakt etter det unike. De rimeligste suitene (22 m2) på denne turen koster fra 110 000 kr per person, mens en suite på 52 m2 med balkong ligger på 285 000 kr per person. Ekspedisjonscruise er en sterk trend og noe vi håper å se mer av i Kristiansund fremover, sier Indergaard.

 

Nye logistikkoppgaver

Å være snuhavn blir en ny erfaring for medarbeiderne i havna. – Det er noen oppgaver utover det vi er vant med ved ordinære cruiseanløp. Så snart skipet har lagt til kai kl. 07.00 må vi få av bagasjen, rundt 500 kofferter. Alle passasjerer må tollklarere egen bagasje før den fraktes videre. Det vil være mannskap både om bord og på kai som jobber med dette. I åttetiden begynner folk å gå av.

Det er 217 passasjerer som skal i land og reise hjem etter 12 dager på cruise, sier havneinspektør Pål Erik Kjørsvik, som sammen med kollegene i havna er i full gang med planlegging av snuhavnoperasjonen.

Utover formiddagen ankommer de 220 passasjerene som skal starte reisen sin fra Kristiansund, og rundt 500 nye kofferter skal bringes om bord. For passasjerer som ankommer før de kan gå om bord blir det stilt venteareal til disposisjon. – Vi håper på finvær, det gjør logistikken enklere. Nå får vi anledning til å prøve oss som snuhavn for et mindre cruiseskip. Det vil gi oss nyttig erfaring som vi kan ta med oss når vi forhåpentligvis skal få håndtere større snuhavnoperasjoner i årene som kommer, sier Kjørsvik.

Liker du det du leser?

Del det med dine venner da vel!