MS «Artania» er neste cruiseskip til Kristiansund

Lørdag 18. mai rundt kl. 13 legger MS «Artania» til ved Storkaia med opp mot 1200 tysktalende cruisegjester om bord. Kapteinen derimot, er norsk.

Cruiseskipet, som opereres av tyske Phoenix Reisen, skal ifølge planen ligge til kai i Kristiansund mellom kl. 13.00 og 23.00. Under oppholdet skal rundt halvparten delta på organiserte turer, mens resten har valgt å oppdage byen på egen hånd.

– Det blir totalt syv busser til Atlanterhavsveien lørdag ettermiddag. På turen besøker de også Kvernes stavkirke. «Angvik» skal kjøre flere runder med havnesightseeing utover ettermiddagen, mens fire mindre grupper skal på byvandring med besøk enten på Varden eller Klippfiskmuseet, forteller markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Holder åpent
Lørdag ettermiddag er tilbudet til de som ikke skal på tur noe begrenset, men både Kirkelandet kirke og Nordlandet kirke holder ekstra åpent for å kunne ta imot cruiseturistene. Sundbåten går i rutetrafikk frem til kl. 17, og er dessuten gratis.

– Kirkene er populære blant besøkende, så vi setter stor pris på at de holder åpent. Vi tar alltid en runde før cruiseanløp for å sjekke hvilke aktører som har åpent. Dette formidler vi videre til cruiseskipet, slik at gjestene er godt informert om åpningstider, priser, rutetider, shoppingmuligheter og spisesteder, sier produktsjef Synnøve Henden i Visit Nordvest.

Lage egen glasskunst
Anne Grethe Engstrøm i «Huset med det rare i» er en av de som strekker seg langt for å tilby cruiseskipturistene åpne dører mens de er i Kristiansund. Denne gangen skal hun prøve noe helt nytt.

– Vi holder åpent frem til kl. 22.30 med tysktalende betjening frem til kl. 20.00. For å prøve noe nytt så vil jeg arrangere workshop på tre tidspunkt, hvor jeg tar imot folk som har lyst til å lage sin egen glasskunst, selvfølgelig med veiledning og hjelp. Produktene sendes deltakerne i etterkant, de må jo smeltes først, sier Engstrøm.

Både Indergaard og Henden roser initiativet.

– Det er kjempeflott at hun er på ballen, det har vi jo sett over lang tid, og jeg håper dette kan motivere flere aktører til å tilpasse åpningstidene ved cruiseanløp. Det er viktig for attraktiviteten til Kristiansund som cruisedestinasjon at tilbudene er på plass – og holder åpent, sier Indergaard.

17. mai til sjøs
MS «Artania» kaster loss fra tyske Bremerhaven torsdag kveld (16. mai), og Kristiansund er første stopp på det åtte døgn lange cruiset. Det betyr at den norske kapteinen, Morten Hansen, får tilbringe nasjonaldagen på sjøen.

Fra Kristiansund går turen videre til Trondheim, hvor skipet snur og besøker Ålesund, Bergen, Stavanger og Kristiansand på turen tilbake.

Den 26. juli er «Artania» tilbake i Kristiansund, men med en annen seilingsrute. Skipet ble bygget i 1984, og ble renovert senest i 2017. Kapasiteten er 1200 passasjerer. Skipet er 231 meter og 44,500 bruttotonn.

MS «Artania» anløper Kristiansund 18. mai og 26. juli 2019. Foto: Pixabay.

 

 

Slik kan det se ut i lugaren om bord MS «Artania». Foto: Phoenix Reisen

 

Norske Morten Hansen er kaptein på MS «Artania». Foto: Phoenix Reisen