Denne uka blir det cruiseanløp til Kristiansund for første gang siden mars 2020. Ekspedisjonsskipet «World Voyager» skal anløpe Devoldholmen fredag morgen.

Covid-19 satte en bråstopp for cruisetrafikken i mars 2020, og siden har det ikke vært cruiseskip å se i Kristiansund, med unntak av «Viking Sea» som lå i opplag ved Sterkoder på Dale fra april til juni samme år. Tidligere i sommer åpnet myndighetene endelig opp for ilandstigning av cruisepassasjerer fra såkalte «grønne land», i henhold til FHIs kart over land og innreisekarantene. Dette betyr at det fra nasjonalt hold nå er tillatt både å seile langs kysten og sette i land passasjerer under gitte forutsetninger. Man skiller her mellom passasjerer og mannskap som er fullt beskyttet og de som ikke er det.

Først ut er tyske Nicko Cruises med «World Voyages». Skipet skal anløpe Kristiansund rundt kl. 08.00 fredag morgen og ligger på Devoldholmen hele dagen, før det reiser videre sørover. Cruiset startet fra Tyskland forrige uke og gjestene om bord skal være fullvaksinert. «World Voyager» ble bygget i 2020 og er et topp moderne ekspedisjonsskip med plass til rundt 200 passasjerer. Skipet skal etter planen anløpe Kristiansund igjen den 28. august.

Ønsker velkommen
Havnefogd Knut Mostad ønsker cruiseskipet velkommen.

– Dette blir første gang jeg opplever cruiseanløp til Kristiansund som havnefogd, så det gleder jeg meg til! Cruisetrafikken er viktig for Kristiansund og Nordmøre, både for aktiviteten i havna og reise- og næringsliv i regionen, sier havnefogd Knut Mostad, som tiltrådde stillingen i september 2020. – Siden det er førstegangsanløp planlegger vi også overlevering av plakett til skipet, sier Mostad.

Smittevern i fokus
Både rederier, havn, kommune og lokale attraksjoner har fokus på smittevern i forbindelse med cruiseanløpene. KNH har et godt samarbeid med lokal smittevernmyndighet, og deltar også i et samarbeidsprosjekt i regi av Bergen Havn, som med hjelp av DNV har utviklet en felles plattform for lokale smitteverntiltak under en pandemi. Les mer om dette her. I tillegg til å følge nasjonale regler, har rederiene strenge smittevernprotokoller for å sikre trygge forhold for gjester, mannskap og destinasjonen.

Nye ekspedisjonsskip
– I fjor var det meldt inn 25 cruiseskip til havnedistriktet med anløp til Kristiansund, Averøy og Smøla. Kun 2 av disse rakk å gjennomføres før Norge stengte ned. Hittil i år er det over 20 ordinære cruiseanløp som har blitt kansellert, i tillegg til at Hurtigruten Cruises måtte avbestille rundt 30 anløp med sine nye ekspedisjonsskip. Det er derfor med stor glede at vi nå kan ønske cruiseturister velkommen til Nordmøre igjen! sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Resten av året vil det i hovedsak være ekspedisjonsskipene til Hurtigruten Expeditions som anløper Kristiansund. Det er snakk om 16 anløp av de nye hybriddrevne skipene «Otto Sverdrup» og «Maud» utover høsten og vinteren. «Otto Sverdrup» er tidligere «Finnmarken», mens «Maud» er tidligere «Trollfjord». Skipene er oppgradert med batteripakker og grønn teknologi for bærekraftige ekspedisjonscruise langs norskekysten.

Liv og røre
– Det blir kjekt med cruisegjester i Kristiansund igjen! De bidrar til liv og røre på kaia og i sentrum, og ikke minst er de viktige for lokale attraksjoner, handel og serveringssteder, sier produktsjef Synnøve Henden i Visit Nordvest.

 

Havnefogd Knut Mostad, markedsansvarlig Erika Indergaard og ledende havneinspektør Svein Skomsøy ser frem til at cruisetrafikken endelig kommer tilbake til Kristiansund. 

Liker du det du leser?

Del det med dine venner da vel!