Cruisesesongen 2022:

– Det ligger an til å bli et rekordår!

Lørdag 8. januar starter årets cruisesesong på Nordmøre med anløp av eksedisjonscruiseskipene «Maud» og «Otto Sverdrup». Hvis årets cruisesesong gjennomføres som planlagt med 53 anløp og opp mot 40 000 cruisegjester, blir 2022 det beste cruiseåret siden 2015.

Cruiseskipet «Artania» til kai i Kristiansund. Foto.«Artania» fra tyske Phoenix Reisen er et av cruiseskipene som skal besøke Kristiansund i 2022. Her fra et anløp i 2019.

Etter to år med kun få gjennomførte cruiseanløp, ser prognosene for 2022 lovende ut. Både i Kristiansund og i Norge for øvrig, ligger det an til forventet vekst i cruisetrafikken i forhold til 2019.

– Det ligger an til å bli et rekordår for cruise til Kristiansund og Nordmøre. Vi har en fin økning i antallet anløp av ordinære cruiseskip, og i tillegg har markedet for ekspedisjonscruise tatt av. Hurtigruten Expeditions står for 25 anløp i 2022. I tillegg er det meldt inn 28 anløp fra andre rederier, alt fra små ekspedisjonsskip til «sværingen» AIDAperla med kapasitet til 4350 gjester, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Opp mot 40 000 cruisegjester

Ved maks kapasitet betyr dette opp mot 40 000 cruisegjester fordelt på 53 anløp, inkludert 3 anløp til Smøla og 2 til Averøy. I 2020 var det til sammenligning forventet 16 500 cruisegjester til Nordmøre med 22 anløp til Kristiansund, 2 til Smøla og 1 til Averøy. Se cruiselisten for Kristiansund og Nordmøre 2022

– Det er også kjekt at vi for første gang har cruiseanløp i samtlige av årets 12 måneder. Å strekke cruisesesongen og spre anløpene er en positiv utvikling i tråd med det næringen ønsker og jobber for, sier Erika Indergaard.

Voksende marked

Markedet for ekspedisjonscruise er i sterk vekst og kjennetegnes av mindre skip med lavere antall passasjerer. Disse er gjerne mer interessert i aktive opplevelser litt unna masseturismen.

Tyskland og Storbritannia er fortsatt de desidert viktigste markedene for cruise til Nordmøre, fulgt av USA. I 2022 kommer også det franske luksusrederiet Ponant med to anløp til Averøy. Passasjerene skal sykle fra Molde og oppleve blant annet Atlanterhavsveien fra sykkelsetet. Atlanterhavstunnelen gjør at det er greiest å ta de om bord igjen på Averøy-siden.

Lokal verdiskaping

– Det blir spennende å se hvordan cruiseåret 2022 blir. Vi krysser fingrene for at ting normaliserer seg og at vi får gjennomført anløpene som planlagt. Fravær og betydelig reduksjon i cruisetrafikk og kystruten gjennom snart to år med pandemi har ikke bare påvirket oss og andre havner, men også fått konsekvenser for tilbydere av opplevelser, handel, servering, guider og busselskap. Cruise- og passasjertrafikk har stor betydning for lokal verdiskaping og arbeidsplasser langs hele norskekysten, sier Erika Indergaard. 

Nå er Smøla godkjent for cruiseanløp

16 mai 2023

En helt ny og ISPS-godkjent flytebrygge står klar på Dyrnes til å ta imot gjester fra fem cruiseanløp den kommende sesongen. Lørdag kommer årets første cruiseskip til øya.

Tilbakeblikk på 2022

21 april 2023

I årsmeldingen for 2022 gir havnefogd Knut Mostad et tilbakeblikk på året som har gått. Etter to år preget av covid-19, stram økonomistyring og fokus på planverk, rammedokumenter og rutiner, ble 2022 et år med mer ordinær drift og investeringer.

Enighet rundt Hitra Kysthavn

12 april 2023

KNH og Trondheim Havn er enige om salg av Hitra Kysthavn for 36 millioner kroner. – Dette gir oss handlingsrom for investeringer i andre utviklingsprosjekter i havnedistriktet, sier havnefogd Knut Mostad.

Scroll til toppen