Lørdag kommer årets første cruiseskip:

Nå er Smøla godkjent for cruiseanløp

En helt ny og ISPS-godkjent flytebrygge står klar på Dyrnes til å ta imot gjester fra fem cruiseanløp den kommende sommersesongen.

Cruise ship anchoring outside Smøla island.Cruiseskipet «The World» ankret opp utenfor Smøla i august 2018. Nå er nye og godkjente fasiliteter på plass på Dyrnes for å ta i imot cruisegjester. Foto: Sindre Holberg. 

Allerede lørdag 20. mai skal «National Geographic Endurance», med kapasitet til 126 cruisegjester, ankre opp utenfor Dyrnes og bruke de nye fasilitetene for å komme seg i land og oppdage Smøla.

I 2022 måtte tre planlagte cruiseanløp til Smøla kanselleres på grunn av innstramminger i regelverket for terrorsikring av havner (ISPS). Smøla kommune, Holberg Shipping og Kristiansund og Nordmøre Havn gikk sammen for å sikre at nye og godkjente fasiliteter skulle være på plass til sesongen 2023.

Godt samarbeid

Båt ved flytebrygge.
Kaieier Smøla kommune har kjøpt inn en 12,5 meter lang flytebrygge med landgang og redningsstige, som Holberg Shipping har anlagt ved allmenningskaia på Dyrnes. Fasilitetene vil også kunne benyttes av innbyggere og fritidsboende.

Havneselskapet har utarbeidet sikringsplan og sørget for Kystverkets godkjenning av sårbarhetsvurdering og planverk. I tillegg har man ordnet med sperrebom og overvåkingskamera.

Holberg Shipping, med Sindre Holberg i spissen, fungerer som lokal tilrettelegger og har ansvaret for nødvendige sikringstiltak ved cruiseanløp. Holberg tar seg også av det praktiske rundt anløpene og utflukter på land.

– Her har vi hatt en felles ambisjon om å få godkjent Dyrnes for cruiseanløp, og alle involverte har samarbeidet godt for å få til dette, sier næringsrådgiver Einar Wikan i Smøla kommune.

Tett på lokalbefolkning

Når National Geographic kommer med sine to toppmoderne ekspedisjonscruiseskip i mai, er det blant annet Brattvær og Veiholmen som står på utfluktsprogrammet. Dette betyr at gjestene får oppleve både et fraflyttet og et levende fiskevær.

– Vi deler de opp i mindre grupper for å kunne gi gjestene en best mulig opplevelse og komme tettere på guider og lokalbefolkning. Gjestene bruker å være veldig fascinert av å kunne besøke to plasser som fra samme utgangspunkt har utviklet seg så ulikt på bare 70-80 år, sier Sindre Holberg.

Nye rederier

Markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn forteller at stadig nye rederier får opp øynene for Smøla som cruisedestinasjon.

National Geographic sine ekspedisjonscruiseskip har anløpt Smøla årlig siden 2014, med unntak fra covid-perioden og fjoråret.

– Etableringen av Smøla som cruisedestinasjon er ene og alene Sindre Holberg sin fortjeneste, og noe vi har kunne bygge videre på i vår dialog med cruiserederiene. Vi begynte for alvor å markedsføre Smøla våren 2019, og nå ser vi resultatene. Det er veldig kjekt at et nytt britisk rederi nå har lagt inn Smøla i seilingsruten og kommer med to anløp i 2023. Til neste år har vi nok et rederi som skal prøve ut Smøla, sier Indergaard.


Dette er cruiseskipene som skal besøke Smøla i sommer:

Lørdag 20.05.2023, 08:00–13:00
«National Geographic Endurance» (Lindblad Expeditions)
Kapasitet: 126 personer

Onsdag 31.05.2023, 08:00–13:00
«National Geographic Resolution» (Lindblad Expeditions)
Kapasitet: 126 personer

Tirsdag 11.07.2023, 06:30–18:00
«Hebridean Sky» (Noble Caledonia)
Kapasitet: 114 personer

Onsdag 19.07.2023, 06:30–18:00
«Hebridean Sky» (Noble Caledonia)
Kapasitet: 114 personer

Tirsdag 25.07.2023, 07:00–12:00
«National Geographic Endurance» (Lindblad Expeditions)
Kapasitet: 126 personer

Gir en halv million i støtte til PCR-lab

17 januar 2024

Havnerådet i KNH vedtok i dag å gi 500 000 kroner til et felles laboratorium på Campus Kristiansund. – Flotte nyheter som vil styrke Campus sin nettverksrolle, skape kompetanseheving på tvers og bidra til ny aktivitet og utvikling ved Campus, sier prosjektleder Roland Mauseth i Campus Kristiansund. 

Flaskepost og julehilsen fra KNH

19 desember 2023

En gang i kvartalet hiver vi ut flaskepost for å holde eiere, styre og andre interesserte oppdaterte på trafikkutvikling og hva vi jobber med i havneselskapet. 

Anmoder om å benytte Markussundet

19 desember 2023

I påvente av forsterkingstiltak av Sørsundbrua, anmoder vi større fartøy om å benytte Markussundet ved anløp/avgang Kristiansund indre havn.

Scroll til toppen