Rekordmange cruiseanløp i 2022

Cruiseåret 2022 er ferdig og vi har oppsummert sesongen. Antallet anløp er rekordhøyt og nærmere 14 500 cruisegjester har besøkt Nordmøre i år. 

Cruiseskipet «Artania» ankommer Kristiansund havn. Foto.
Cruiseskipet «Artania» fra tyske Phoenix Reisen var det eneste med over 1 000 gjester om bord i år. Mange skip seilte med lavt belegg. 

Før sesongen begynte hadde vi en cruiseliste med totalt 53 planlagte anløp til Nordmøre, herunder 48 til Kristiansund, 3 til Smøla og 2 til Averøy. Hurtigruten Expeditions stod for 25 av disse 48 anløpene til Kristiansund, mens andre rederier stod for 28 anløp. Ved maks kapasitet kunne dette bety opp mot 40 000 cruisegjester til regionen. 

Med fasit i hånd kan vi konkludere med at 2022 har vært et godt cruiseår, selv om vi fikk uvanlig mange kanselleringer.

– Vi har aldri hatt så mange cruiseanløp som i 2022. Vi endte med til sammen 35 gjennomførte anløp til Nordmøre, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Av de 35 gjennomførte anløpene var 32 til Kristiansund og 3 til Averøy.

Anløpene til Averøya er ikke "ordinære" cruiseanløp, da Averøya ikke er en cruisehavn på linje med Kristiansund. Det franske rederiet Ponant har hatt to anløp der i sommer for å ta om bord cruisegjester som har syklet fra Molde for å oppleve Atlantershavsveien. I tillegg var det et britisk cruiseskip som anløpte Averøya på kort varsel i februar, etter at opprinnelig anløpshavn måtte droppes av vær- og sikkerhetsmessige årsaker. 

Flest tyskere

– Til tross for rekordmange anløp, så har vi i år hatt mest besøk av små skip, og mange har seilt med betydelig lavere belegg enn det som er vanlig. Det gjelder Norge generelt og har nok en sammenheng med pandemien. Bare ett skip hadde over 1 000 gjester om bord. I tillegg var alle skip med kapasitet til over 2 000 gjester blant de som måtte kansellere. Derfor ble antallet cruisegjester betraktelig lavere enn vi hadde forventet, forklarer Indergaard. 

Det endte med nærmere 14 500 cruisegjester til regionen, de aller fleste til Kristiansund. Av disse var 6 544 fra Tyskland, 5 113 fra Storbritannia, 1 674 fra USA, 346 fra Frankrike og 737 fra øvrige land. 

Mange kanselleringer 

En god del av årets planlagte anløp ble kansellert av ulike årsaker, for eksempel omlegging av seilingsrute og dokkopphold. Det var også 4 anløp som ble kansellert på kort varsel grunnet værforhold. 

Stort utslag ga også kanselleringene fra Hurtigruten Expeditions – færre enn halvparten av de planlagte anløpene ble gjennomført. «Fridtjof Nansen» grunnstøtte og måtte til reparasjon. «Otto Sverdrup» og «Maud» anløpte Kristiansund annenhver uke under vinteren 2021/2022. I februar tok rederiet en beslutning om å differensiere disse ekspedisjonscruisene fra den ordinære Kystruten, noe som betyr færre anløp i større havner og minst mulig overlapp av destinasjoner som også anløpes av Kystruten. Dette førte til kansellering av en rekke planlagte anløp for «Maud» vintersesongen 2022/2023. 

Alle de 3 planlagte anløpene til Smøla måtte også kanselleres på grunn av strengere tolkning av ISPS-regelverket. Nye sikringstiltak er igangsatt på Dyrnes, for at cruiseskip igjen skal kunne besøke Smøla i 2023. 

Stabile prognoser 

Prognosene for de neste årene ser bra ut, selv om vi ikke helt kommer opp på årets nivå. Det er så langt bestilt 21 anløp til Kristiansund i 2023 og 19 i 2024. Bestillingene for 2025 er så vidt begynt å komme.  

– Vi er mest populær blant de mindre skipene, som ønsker å anløpe havner hvor de slipper trengsel og kan oppleve noe annet enn "alle andre". Vi ser også at liggetiden til cruiseskipene er økende, fra 7,7 timer i gjennomsnitt i år, til 9,2 timer i 2023 og 10,2 timer i 2024. Lengre liggetid gir cruisegjestene mer tid til å oppleve regionen og mer tid til å legge igjen penger, så det er en positiv utvikling, sier Indergaard. 

Andre positive ting er at det i 2023 er et nytt rederi som har booket anløp til Smøla, og at Hitra endelig gjør sin debut som cruisedestinasjon. Dette er noe vi har jobbet mot i flere år. 

Nytt medlem i havnestyret

19 april 2024

Gunn Eva Vatn (Tingvoll) er valgt inn som nytt styremedlem i KNH. Sigrid Hanssen (Hitra) går ut av styret. 

Tilbakeblikk på 2023

18 april 2024

I årsmeldingen for 2023 gir havnefogd Knut Mostad et tilbakeblikk på året som har gått. Det har kort oppsummert vært et bra, morsomt og produktivt år. 

Scroll til toppen