Tilbakeblikk på årets cruisesesong

Årets siste cruiseanløp ble gjennomført tidligere i september. Selv med færre anløp enn i fjor, så er antallet cruisegjester til regionen høyere. 

Cruiseskipet Marina ved Storkaia i Kristiansund en sommerdag. Foto.«Marina» fra Oceania Cruises har besøkt Kristiansund flere ganger tidligere, senest den 4. juli i 2022. 

I 2023 har til sammen 16 652 cruisegjester besøkt Nordmøre, en økning på nærmere 16 prosent sammenlignet med 2022. 16 333 av disse besøkte Kristiansund, mens 319 besøkte Smøla. I fjor hadde vi totalt 14 414 cruisegjester til Nordmøre, derav 13 447 til Kristiansund og 967 til Averøya. Det var ingen cruiseskip som anløpte Smøla i 2022. 

Det totale antall cruiseanløp i 2023 ble 22, derav 19 til Kristiansund og 3 til Smøla. I fjor hadde vi 32 til anløp til Kristiansund og 3 til Averøya. Hurtigruten Expeditions (nå HX) stod for 12 av disse anløpene. Nå har rederiet lagt om ruten og anløper kun Kristiansund med den ordinære kystruten. 

– Ser vi bort fra Hurtigruten Expeditions sine anløp i fjor, som utgjorde mange i antall men ikke bidro så mye til den lokale verdiskapingen grunnet kort liggetid og at mesteparten av gjestene dro av gårde på utflukt, så har vi faktisk en økning i antallet anløp. Desto viktigere er at vi i år har hatt flere større skip som besøker oss og at antallet cruisegjester dermed har økt betraktelig, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn. 

Britene øker mest 

Tradisjonelt har det vært det tyske markedet som har stått sterkest i Kristiansund, både når det gjelder antallet anløp og antallet cruisegjester. I fjor hadde rundt halvparten av anløpene i hovedsak med seg tyske gjester, og andelen tyske gjester utgjorde 49 prosent av totalen (Storbritannia 34 prosent, USA 10 prosent). I 2023 derimot, er det det britiske markedet som har dominert med over halvparten av anløpene og 63 prosent av antallet cruisegjester (Tyskland 24 prosent, USA 7 prosent). En stor del av økningen i antallet britiske gjester henger sammen med at de største cruiseskipene som besøkte oss seilet for britiske rederier. 

Mest sommeranløp

Årets cruisesesong i Kristiansund startet i februar med anløpet til «Spirit of Discovery» fra det britiske rederiet Saga Cruises. Dette var et anløp som ble omdirigert til Kristiansund på kort varsel grunnet værforhold. I midten av mars kom det første ordinære cruiseanløpet, «Bolette» fra britiske Fred. OIsen Cruises. 

Under sommermånedene juni, juli og august var det til sammen 16 cruiseskip som besøkte oss. «Arcadia» fra britiske P&O Cruises var det største skipet i både lengde (285 m), bruttotonn (84 342) og gjestekapasitet (2 388), men det var «Aurora» fra samme rederi som hadde flest cruisegjester om bord ved ankomst (1 776). 

I september hadde vi kun ett anløp, «Europa 2» fra tyske Hapag-Lloyd Cruises.

– Det er litt uvanlig at sesongen slutter så tidlig som i september. De siste årene har vi hatt anløp også i oktober og november, men verken høsten 2023 eller vinteren 2024 er det booket cruiseskip til Kristiansund. Det har vært en del kanselleringer på grunn av værforhold på vinteranløpene tidligere, noe som kan være grunnen til at Kristiansund prioriteres i sommersesong, sier markedsansvarlig Erika Indergaard.  

Smøla tilbake 

Cruisesesongen på Smøla startet i mai. Det var opprinnelige booket fem anløp til Smøla i 2023, men kun tre av disse ble gjennomført. Britiske «Noble Caledonia» er nytt rederi for året, og de har også bestilt anløp i 2024. 

– Vi ser en positiv utvikling på Smøla med tanke på at flere nye rederi har booket anløp. Neste år kommer også det franske rederiet «Ponant», og vi er i dialog med ytterligere noen rederier. Planleggingshorisonten for cruiserederiene er forholdsvis lang, så de som har fått opp øynene for Smøla nå i det siste, kan vi ikke forvente at faktisk kommer før om et par års tid, sier Indergaard. 

En helt ny og ISPS-godkjent flytebrygge med landgang og redningsstige stod klar på Dyrnes i mai. Dette var et samarbeid mellom havna, Smøla kommune og Holberg Shipping. 

Gir en halv million i støtte til PCR-lab

17 januar 2024

Havnerådet i KNH vedtok i dag å gi 500 000 kroner til et felles laboratorium på Campus Kristiansund. – Flotte nyheter som vil styrke Campus sin nettverksrolle, skape kompetanseheving på tvers og bidra til ny aktivitet og utvikling ved Campus, sier prosjektleder Roland Mauseth i Campus Kristiansund. 

Flaskepost og julehilsen fra KNH

19 desember 2023

En gang i kvartalet hiver vi ut flaskepost for å holde eiere, styre og andre interesserte oppdaterte på trafikkutvikling og hva vi jobber med i havneselskapet. 

Anmoder om å benytte Markussundet

19 desember 2023

I påvente av forsterkingstiltak av Sørsundbrua, anmoder vi større fartøy om å benytte Markussundet ved anløp/avgang Kristiansund indre havn.

Scroll til toppen