To cruiseanløp til Smøla denne uken

Denne uken starter årets cruisesesong på Nordmøre. Både onsdag og søndag kommer det cruiseskip til Smøla.

Cruiseskip som har ankret opp utenfor Dyrnes, Smøla«National Geographic Resolution» fra Lindblad Expeditions besøkte Smøla i mai 2023. 

Det er ekspedisjonscruiseskipet «National Geographic Resolution» fra Lindblad Expeditions som ankrer opp utenfor Dyrnes onsdag 15. og søndag 19. mai. I tillegg kommer «National Geographic Endurance» søndag 2. juni. Begge skipene har kapasitet til 126 passasjerer.

– Lindblad har et fast opplegg med besøk på både Veiholmen og Brattværet, det vil si både et levende og et fraflyttet fiskevær, sier Sindre Holberg i Holberg Shipping, som fungerer som lokal tilrettelegger og har ansvaret for nødvendige sikringstiltak ved cruiseanløp.

– Gjestene pleier å være fascinert av å kunne besøke to plasser som fra samme utgangspunkt har utviklet seg så ulikt på bare 70-80 år, sier Holberg.

Lindblad var det første rederiet som besøkte Smøla tilbake i 2014. Etter dette har de kommet tilbake hvert år unntatt i covid-perioden og i 2022, da det manglet godkjent terrorsikring av mottaksanlegget på Dyrnes. Dette kom på plass gjennom et samarbeid mellom Smøla kommune, Holberg Shipping og Kristiansund og Nordmøre Havn, og i 2023 kunne Smøla igjen ønske cruiseturistene velkommen til øya.

Nye rederi

De siste årene har flere nye rederi fått opp øynene for Smøla som cruisedestinasjon. I fjor var det britiske rederiet Noble Caledonia på besøk, og i år kommer franske Ponant. Representanter for rederiet var på befaring i november i fjor og likte veldig godt det de fikk oppleve.

– Det blir første gang at vi får cruiseskip til Smøla utenom sommersesongen. Det krever litt ekstra planlegging med tanke på vær og lys blant annet. I tillegg er skipet betydelig mer dyptgående og må derfor benytte seg av en annen ankringsplass. Her har rederiet samarbeidet tett med både lostjenesten og lokal kompetanse for å kunne gjennomføre på best mulig måte, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Cruisesesongen i Kristiansund starter den 9. juni. Det er forventet til sammen 19 anløp til Kristiansund og 4 til Smøla i 2024.

Cruiseanløp Nordmøre 2023

Nytt medlem i havnestyret

19 april 2024

Gunn Eva Vatn (Tingvoll) er valgt inn som nytt styremedlem i KNH. Sigrid Hanssen (Hitra) går ut av styret. 

Tilbakeblikk på 2023

18 april 2024

I årsmeldingen for 2023 gir havnefogd Knut Mostad et tilbakeblikk på året som har gått. Det har kort oppsummert vært et bra, morsomt og produktivt år. 

Scroll til toppen